Hoe zit dat
nu met
FISCALITEIT?

Mijn werkgever biedt me een bedrijfswagen aan, is dat voordelig voor mij?

Brutoloon is erg zwaar belast in België; een bedrijfswagen levert voor de meeste werknemers een aardig voordeel op in vergelijking met brutoloon.

Hoe groot het financiële voordeel van een bedrijfswagen precies is, hangt af van je persoonlijke verplaatsingsgedrag en van de afspraken die je werkgever oplegt voor het gebruik van de wagen. In de zogenaamde ‘car policy’ zal je werkgever alle regels vastleggen, zoals het type wagen waar je recht op hebt, het aantal kilometers dat je privé mag rijden (inclusief woon-werkverkeer), of er een tankkaart wordt voorzien en of deze gelimiteerd is, wie er met het voertuig mag rijden, wat er gebeurt bij schade, of er een bepaalde looninlevering is, enz.
Naast deze zuiver financiële voordelen hoef je uiteraard geen eigen middelen meer vrij te maken of een lening aan te gaan voor de aanschaf van een wagen. Je kan je huidige eigen voertuig misschien verkopen en je hoeft je ook geen zorgen meer te maken over onverwachte facturen voor onderhoud, banden, herstellingen, verzekering (hoogstens een eigen franchise), enz. Je betaalt wel een belasting op de waarde van het voordeel dat je krijgt omdat je privé- en woon-werkkilometers mag afleggen met de bedrijfswagen.

Andere vragen over fiscaliteit